Laminati in njihove prednosti pred ostalimi talnimi oblogami

Laminati so talne obloge, ki so med uporabniki čedalje bolj priljubljene. Za njihovo rastočo popularnost skrbijo številne pozitivne lastnosti, kot so razmerje med ceno in kvaliteto, enostavnost nameščanja in vzdrževanja in druge. Laminat je sestavljen iz vlaknene plošče oziroma HDF-a in vrhnjega, vinilnega sloja. Na lastnosti laminata seveda vpliva tudi njegova kakovost, ki jo običajno določamo z debelino in vrsto.

Prednosti laminata pred drugimi talnimi oblogami

Vsaka talna obloga ima svoje specifične lastnosti, po katerih se razlikuje od ostalih talnih oblog. Spodaj vam predstavljamo deset pozitivnih lastnosti, ki so za kupce najbolj privlačne in zaradi katerih se vam bo prav gotovo izplačalo, da za v svoj dom izberete laminat.

  1. Relativno nizka cena glede na druge talne obloge. Laminati so cenovno precej bolj ugodni od drugih talnih oblog, še posebej tistih iz pravega lesa, kot je na primer parket. Z laminatom lahko videz lesa dosežete po bistveno nižji ceni.
  2. Laminat lahko dobite v mnogih različnih vzorcih in barvnih odtenkih. Če vam iz kakršnegakoli razloga ni všeč videz lesa ali pa ta enostavno ne spada v vaš prostor, kar brez skrbi. Laminati so na voljo tudi v drugih vzorcih in barvah, tako da lahko za vsak prostor izberete takšnega, ki mu bo stoodstotno ustrezal.
  3. Namestitev laminata je enostavna in ne zahteva posebnih priprav. Danes so ročne spretnosti čedalje bolj cenjene in število domačih mojstrov je v porastu. Laminati pa so preprosti za polaganje tudi za tiste, ki nimajo veliko tehničnega znanja in spretnosti, saj za namestitev ni potrebno ne vrtanje, ne lepljenje, temveč predvsem čas. Laminati namreč se polagajo po klik sistemu, pri katerem plošče enostavno zložite skupaj. Seveda pa morate prej poskrbeti tudi za ustrezno podlago.
  4. Tudi popravilo ni zahtevno. Malo nižje boste našli napotke, kako skrbeti za laminat in kar najbolje preprečiti vsakršne poškodbe, ki ga lahko doletijo. A vendar se nesreče dogajajo. Zaradi poškodbe na enem delu laminata ni potrebno zamenjati talne obloge v celotnem prostoru, ampak lahko enostavno odstranite poškodovane (opraskane, napihnjene od vlage …) plošče in jih nadomestite z novimi. Manjše nepravilnosti lahko na laminatu odpravite tudi s posebno pasto.
  5. Laminat je trpežen material, ki vam bo dobro in dolgo služil. Laminati so med talnimi oblogami, ki uspešno kljubujejo zobu časa in obrabi. Ravno zaradi te lastnosti jih pogosto najdemo v prostorih, ki imajo veliko prometa, kot so na primer predsobe, otroške sobe in podobno.

laminati

Med poznavalci je govora tudi o negativnih lastnostih laminata, a te negativne lastnosti so v glavnem povezane s tem, da smo izbrali laminat, ki ni ravno najvišje kakovosti. Slaba kvaliteta botruje hitrejši obrabi in krajši življenjski dobi, ki za seboj seveda potegne pogostejše menjave in s tem povezane stroške, tako da se nakup poceni, nekakovostnega laminata ne izplača. Kot vse stvari so tudi laminati na voljo v različnih kakovostnih in cenovnih rangih. Izberite najkakovostnejšega, ki vam ga še dopušča vaše finančno stanje.

Kako poskrbeti, da vam bo vaš laminat še dolgo v zadovoljstvo in ponos?

Kot smo zapisali, je vzdrževanje laminata povsem enostavno. V vsakem primeru pa je poškodbe laminata bolje preprečevati kot odpravljati. V ta namen naj vam zaupamo nekaj enostavnih nasvetov.

Zavarujte laminat pred kamenčki in ostrimi robovi. Kamenčki, ki jih v stanovanje prinesemo od zunaj, lahko resno poškodujejo laminat ali katerokoli drugo talno oblogo. Grde praske pa lahko na laminatu povzroči tudi prestavljanje pohištva, če njegova spodnja površina ni ustrezno zavarovana. Pred vhodna vrata zato postavite predpražnik, na katerem si boste lahko očistili čevlje kamenčkov in druge umazanije, noge pohištva pa zavarujte s filcem, da ob premikanju ne boste opraskali tal.

laminati

Vzdržujte primerno temperaturo. Vsaka stvar ima določeno temperaturo, pri katerih je njeno stanje optimalno, in laminati niso pri tem nobena izjema. Ekstremne temperature povzročajo spremembe v laminatu, ki lahko na dolgi rok vodijo v poškodbe in zmanjšano življenjsko dobo, zato pazite, da se bo v prostoru, kjer imate položen laminat, temperatura vedno gibala nekje med 18 in 25 stopinj Celzija. Takšne temperature bodo seveda najugodnejše tudi za vas in vaše počutje.

Redno čiščenje lahko pomaga podaljšati življenje laminata. Z vsakodnevnim sesanjem boste s tal odstranili že prej omenjene kamenčke, ki bi utegnili opraskati vaš laminat. Če je talna obloga nujno potrebna čiščenja, se tega lahko lotite s posebnim čistilom za laminate ali pa z vlažno, a dobro ožeto krpo. A previdno: laminati ne odreagirajo najbolje na prepogosto izpostavljanje vlagi, saj začnejo v tem primeru nabrekati, kar lahko uniči vaša tla in vas primora v dodatno zapravljanje denarja za menjavo ali popravilo.

Laminati so cenovno raznolike, cenovno ugodne talne obloge, ki jih je enostavno vzdrževati in ki bodo vaš dom krasile dolga leta. Če iščete kar najvišjo kakovost za čimmanjši finančni vložek, se zagotovo izplača, da pri izbiri talne obloge pobrskate tudi za laminati. Ob pravilni negi je to izredno hvaležen material, katerega nakupa nikakor ne boste obžalovali.

Laminati in njihove prednosti pred ostalimi talnimi oblogami 5.00/5 (100.00%) 1 vote