Pobarvajte notranja vrata – najboljši vodič za barvanje

V »življenju« vsakih vrat enkrat pride do točke, ko si bo lastnik zaželel nove barve. Če ste ta lastnik vi, lahko svoja notranja vrata z malo spretnosti pobarvate kar sami. Pri tem sledite preprostim korakom.

Glede tega, ali je med barvanjem vrata bolje pustiti na tečajih ali jih sneti, mnenja niso enotna. Po eni strani so vrata na tečajih bolj prikladna, saj jih boste zlahka pobarvali z obeh strani, po drugi strani pa lahko pride do kapljanja barve, ker bo nanjo delovala gravitacija. Če vrata snamete, boste morali počakati, da se ena stran posuši, preden jih obrnete, po drugi strani pa vam barva ne bo kapljala.

Odločitev je vaša, vam pa predlagamo tole: če boste vrata pustili na tečajih, jih barvajte z valjčkom in barvo nanašajte v tankih slojih, da ne bo kapljala. Če jih boste sneli, pa v spodnjo stran vrat v sredini zavrtajte en velik vijak, v zgornjo pa dva in vrata položite na dve gradbeni kozi tako, da bodo vijaki nosili vso težo. Ko boste pobarvali eno stran vrat, odmaknite zgornjo kozo, primite za zgornja vijaka, vrata obrnite in vijaka spet položite na kozo. Tako boste lahko drugo stran barvali tudi, če bo prva še mokra.

Pripravite vrata na barvanje.

  • Prvi korak priprave je, da vrata umijete. Tako boste med drugim poskrbeli, da se bo nova plast barve dobro prijela. Ne glede na to, kako dobra je barva, se namreč ne bo prijela na površino, ki so se je več let dotikale umazane roke. Vrata umijte z vročo vodo in milom – uporabite gobico z grobo površino. Pustite, da se res dobro posušijo, preden nadaljujete na naslednji korak.
  • Če so vaša notranja vrata stara, je zelo verjetno, da je na njih že nekaj plasti barve. Zaradi tega se lahko zgodi, da vrata ne bodo več lepo sedla v okvir. Staro barvo boste najhitreje odstranili s strgalom, površino pa zgladili z brusilnim papirjem. Električne brusilnike uporabljajte previdno, saj lahko zaradi svoje hitrosti stopijo barvo.
  • Zakrijte luknje in praske. Ne glede na to, koliko barve boste nanesli na vrata, ne boste nikoli zakrili vseh udrtin in prask. Za to potrebujete kit oziroma izravnalno maso. Njen namen je prav ta – da izravna površino.

notranja vrata

  • Po kitanju pride na vrsto plast primerja oziroma osnovne barve. Tudi ta korak je potreben, da se barva bolje prime. Primer ni nujno potreben v vseh primerih, a če se odločite zanj, ga uporabite na celotni površini, saj bodo sicer notranja vrata neenakomerno pobarvana.
  • Pod močno lučjo še enkrat poglejte, če ste morda spregledali kakšno nepravilnost na vratih in površino po potrebi še enkrat izravnajte s kitom, nato pa na teh mestih še enkrat pobrusite in prebarvajte z osnovno barvo.
  • Naslednji nasvet bo morda zvenel povsem kontraproduktivno, a dobro je, da med nanosi barve v roke primete brusni papir. Ne glede na to, kako pazljivi boste pri barvanju, se bodo v barvo vedno ujeli zračni mehurčki ali prah. Brusite nežno, ravno dovolj, da bo površina povsem gladka na otip. Po vsakem brušenju vrata posesajte in obrišite z vlažno krpo.

Poskrbite, da bodo vrata enakomerno pobarvana.

  • Čas je za barvanje. Čopiči na površini vrat večkrat puščajo neprijetna »presenečenja«, kot so odpadle ščetine ali črte v barvi. Tem presenečenjem se lahko enostavno izognete tako, da ne uporabljate čopičev. Nadomestite jih z valjčki iz pene visoke gostote, ki bodo na površini, ki jo barvate, pustili zgolj svež nanos barve brez kakršnih koli znakov, da se je vrat dotikalo orodje.

Valjčke lahko uporabljate tako za nanos primerja kot za nanose barve. Ker bo z valjčkom nanos tanjši, boste potrebovali več slojev kot s čopičem, bo pa zato površina pobarvana velio bolj enakomerno.

Še vedno pa ne vrzite čopiča v smeti. Če imate notranja vrata z vdelanim oknom ali okrasnimi paneli, za barvanje okrog teh uporabite čopič.

Poskrbite, da se na vrata ne bo nič prilepilo.

Dokler so vaša notranja vrata bo barvanju še sveža, obstaja nevarnost, da se kaj prime nanja in tako uniči vse vaše trdo delo. Če ste barvali notranja vrata, ki z vidika varnosti ne igrajo nobene vloge, boste verjetno z lahkoto počakali vsaj dva dni, da se vrata res dobro posušijo, preden jih namestite nazaj na tečaje. Če pa ste jih pustili na tečajih, naj bodo dva ali tri dni odprta, medtem ko se sušijo pa odstranite vse, kar bi se utegnilo nanja prilepiti.

Pobarvajte notranja vrata – najboljši vodič za barvanje 4.00/5 (80.00%) 3 votes